Dynia pieczona z warzywami

W „Wysokich obcasach” publikowane są nieraz bardzo ciekawe przepisy. Ten przepis zaproponowany przez Agnieszkę Kręglicką przyciągnął moja uwagę. Wypróbowałam i uważam, ze to  świetne jesienne danie, proste i smaczne, samo zdrowie.

Pieczona dynia, kotlety z kaszy gryczanej i fasolka w pomidorach.

Dynia pieczona

Pomarańczowa dynia obrana, bez nasion, miód, sos sojowy, sól, pieprz, korzeń imbiru.
Pokroić dynię w nieregularne półksiężyce. Wysmarować oliwą, miodem, sosem sojowym, tartym imbirem, pieprzem. Rozrzucić na blasze i piec na rumiano w wysokiej temperaturze.

Kotlety z kaszy gryczanej

1 szklanka palonej kaszy gryczanej, 2-3 łyżki klarowanego masła lub oliwy, 2 posiekane ząbki czosnku, 1 marchew, 1 korzeń pietruszki, sól, pieprz, kurkuma, suszony tymianek, 1 jajko, mąka do panierowania, olej do smażenia.
Marchew i pietruszkę zetrzeć na drobnej tarce. W garnku rozgrzać masło, dodać warzywa, czosnek i przyprawy. Po chwili smażenia i mieszania wsypać kaszę. Mieszać i smażyć kilka minut. Zalać 3 szklankami wody i gotować pod przykryciem do miękkości. Ostudzić, doprawić do smaku, wymieszać z jajkiem. Formować w dłoniach kotlety, usmażyć próbnego, jeśli się rozpada, dodać mąki. Panierować w mące i smażyć na złoto z obu stron.

Fasola w pomidorach

2 szklanki drobnej fasoli, 5 gałązek rozmarynu, mały pęczek natki pietruszki, 1 cebula pokrojona w kostkę, listek laurowy, 4 posiekane ząbki czosnku, sól, słodka papryka, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki oliwy.
Fasolę namoczyć na noc, opłukać, wymienić wodę. Gotować powoli z listkiem laurowym do miękkości. Mocno posolić pod koniec gotowania. Odcedzić. Rozgrzać oliwę w garnku, dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać koncentrat, posiekane zioła, czosnek, przyprawy, chwilę dusić razem (można też zmiksować na gładko). Dodać fasolę, doprawić do smaku.

Zdjecie i przepis z : wysokie obcasy