Curry z indykiem i dynią
Potraw ze skarbów jesieni ciąg dalszy. Bardzo prosta potrawa – curry z indykiem i dynią, polecam zwłaszcza teraz, gdy jeszcze mamy sezon na dynię.
Przepis na 2 osoby:
- 50 dkg piersi z indyka
- połówka małej dyni
- 2 marchewki
- 1 mała cebula
- pomidory w puszce
- kostka rosołowa warzywna lub bulion
- oliwa z oliwek
- ryż
Przyprawy:
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- zmielone ziarna kolendry (można zmielić samodzielnie w blenderze lub moździerzu)
- czerwone curry w proszku lub pasta z czerwonego curry
- sól, pieprz, cukier
- natka pietruszki do przyozdobienia
Wykonanie:
Indyka, marchewkę i dynię pokroić w kostkę. Poszatkować drobno cebulę. W garnku zagotować ok 1/2 litra wody z kostką rosołową. Do gotującej się wody wrzucić pokrojoną marchewkę. W międzyczasie na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i zeszklić cebulkę. Po chwili do gotującej się marchewki dorzucić dynię, gotować aż warzywa zmiękną. Na patelnię dołożyć indyka i podsmażać, aż mięso będzie gotowe. Odlać wodę z gotujących się warzyw do innego naczynia, warzywa odcedzić i dorzucić na patelnię do indyka, zalać odrobiną bulionu. Dodać do tego pomidory z puszki i dusić przez 10 minut. Doprawić przyprawami do smaku, ja lubię ostre i tak, żeby było czuć cynamon.
Podawać z ryżem przyozdobione natką pietruszki lub świeżą kolendrą.