Curry z indykiem i dynią

Potraw ze skarbów jesieni ciąg dalszy. Bardzo prosta potrawa – curry z indykiem i dynią, polecam zwłaszcza teraz, gdy jeszcze mamy sezon na dynię.

Przepis na 2 osoby:

  • 50 dkg piersi z indyka
  • połówka małej dyni
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • pomidory w puszce
  • kostka rosołowa warzywna lub bulion
  • oliwa z oliwek
  • ryż

Przyprawy:

  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • zmielone ziarna kolendry (można zmielić samodzielnie w blenderze lub moździerzu)
  • czerwone curry w proszku lub pasta z czerwonego curry
  • sól, pieprz, cukier
  • natka pietruszki do przyozdobienia

Wykonanie:

Indyka, marchewkę i dynię pokroić w kostkę. Poszatkować drobno cebulę. W garnku zagotować ok 1/2 litra wody z kostką rosołową. Do gotującej się wody wrzucić pokrojoną marchewkę.  W międzyczasie na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i zeszklić cebulkę. Po chwili do gotującej się marchewki dorzucić dynię, gotować aż warzywa zmiękną. Na patelnię dołożyć indyka i podsmażać, aż mięso będzie gotowe. Odlać wodę z gotujących się warzyw do innego naczynia, warzywa odcedzić i dorzucić na patelnię do indyka, zalać odrobiną bulionu. Dodać do tego pomidory z puszki i dusić przez 10 minut. Doprawić przyprawami do smaku, ja lubię ostre i tak, żeby było czuć cynamon.

Podawać z ryżem przyozdobione natką pietruszki lub świeżą kolendrą.