Kurczak po chińsku Ewy
Znów mi się zachciało czegoś orientalnego. Postanowiłam więc wykorzystać przepis podchwycony kiedyś z programu „Ewa gotuje”. Zanotowałam sobie go wtedy i ochrzciłam mianem „Kurczak po chińsku Ewy”. Uwielbiam te nasze polskie – chińskie dania. Czyli niby jak zawsze, lecz dobór przypraw i niektórych składników sprawia, że smakuje orientalnie.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- Mieszanka warzyw chińskich (jasne, można się bawić w obieranie i krojenie w paseczki, lecz wtedy przygotowanie tego dania nie zajmuje 15 minut :)
- Makaron ryżowy
- Cebulka dymka
- Ja dodałam jeszcze moją marynowaną dynię (ale nie jest to konieczne)
Przyprawy:
- Papryka ostra
- Papryka słodka
- Gałka muszkatołowa
- Starty imbir
- Mieszanka 5 smaków
- Sos sojowy
- Sos rybny
- Olej z pestek sezamu
- Sól
- Pieprz
Kurczaka pokroić w paski i zamarynować w mieszance przypraw ( 5 smaków, imbir, papryka, sos sojowy, olej sezamowy, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej) i odstawić do lodówki na pół godziny. W międzyczasie na patelni lub w woku podsmażyć mieszankę warzyw chińskich przyprawioną sosem sojowym i przyprawą 5 smaków. Na drugiej patelni rozgrzać olej i zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Dodać wyjętego z lodówki kurczaka i smażyć. Gdy kurczak będzie zrumieniony z każdej strony dodać mieszankę warzyw. Doprawić jeszcze do smaku papryką i dodać łyżkę sosu rybnego.
W międzyczasie wrzątkiem zalać makaron ryżowy, przykryć i odczekać 3 minuty.
Na talerzu położyć odcedzony makaron, na tym kurczak, całość posypać zieloną, posiekaną częścią cebulki dymki.
胃口好 jak to mówią Chińczycy ;)
Dzięki za przepis. wyszedł smaczny obiad :)
Pozdrawiam!
Chcialem sie zapytac czy ktos by mogl podac proporcje przypraw :)?
Ja daję na oko. Dużo generalnie i tak żeby wyszedł ostrzejszy, ale dokładnej proporcji ci nie podam, bo tak nie umiem gotować. Tak żeby smaczne wyszło :)